"CE MARKINGS"
Bir ürün üzerindeki CE etiketi, KKD Yönetmeliği (AB) 2016/425’te belirtildiği gibi sağlık ve güvenlik için temel gerekliliklere uygunluğu gösterir.
CE etiketli ürünlerin üreticisi, ürünün güvenlik, sağlık ve çevre koruma gibi tüm geçerli AB gerekliliklerine uygun olduğunu ve herhangi bir AB ürün mevzuatında şart koşuluyorsa, onaylanmış kuruluş tarafından incelendiğini veya onaylanmış bir kuruluşa göre üretildiğini doğrular.
Tüm ürünlerin CE etiketlemesine ihtiyacı yoktur. Yalnızca ilgili direktiflere veya düzenlemelere tabi olan ürün kategorilerinin CE işareti vardır. Koruyucu ürünlerin son kullanıcıları, işyerinde sağlık ve güvenliğin değerlendirilmesi için KKD Yönetmeliği (AB) 2016/425’e başvurmalıdır. İşverenlerin, çalışanları için uygun koruyucu ekipmanına karar vermeden önce bir risk değerlendirmesi yapması gerekmektedir.
CE etiketi hakkında ek bilgi için lütfen bölgenizdeki yerel güvenlik yetkilisi ile iletişime geçiniz.
Bu katalog, tamamen CE etiketi ile uyumlu sayısız ürün sunmaktadır. Bu standartlar ürün imalatının toplam güvencesini sağlar.
"EN ISO 20471"
Bu uluslararası standart, kullanıcının varlığını görsel olarak bildirebilen yüksek görünürlüklü giysiler için gereksinimleri belirtir. Yüksek görünürlüklü giysilerin, araç veya diğer mekanize ekipman operatörleri tarafından gün ışığı koşullarında ve karanlıkta farların aydınlatması altında görüntülendiğinde her türlü ışık koşulunda kullanıcının görünürlüğünü sağlaması amaçlanmıştır.
Yüksek görünürlüklü giysiler, 3 farklı sınıfta sertifikasyon gereksinimlerini karşılayan yansıtıcı malzeme ile birleştirilmiş floresan bir yüzeye sahiptir:
|
Sınıf 3: En Yüksek Seviye
En yüksek koruma seviyesi - otoyollarda, çift anayollarda, havaalanlarında veya yakınında çalışan kişiler için gereklidir. Minimum 0,80 m2 arka plan malzemesi ve 0,20 m2 geri yansıtıcı malzeme içermelidir. (4 metre ve 5 cm genişliğinde yansıtıcı bant)
|
|
2. Sınıf: Orta Düzey
A ve B sınıfı yollarda veya yakınında çalışan kişiler ve ayrıca teslimat sürücüleri için gereklidir. Minimum 0,50 m2 arka plan malzemesi ve 0,13 m2 geri yansıtıcı malzeme içermelidir. (2,60 metre ve 5 cm genişliğinde yansıtıcı bant)
|
|
Sınıf 1: Minimum Seviye
Özel bir yolda çalışan ya da daha yüksek bir sınıf seviyesi ile herhangi bir kişi için gereken minimum koruma seviyesi sağlanır. Minimum 0.14m2 arka plan malzemesi ve 0.10m2 geri yansıtıcı malzeme içermelidir. (2 metre ve 5 cm genişliğinde yansıtıcı bant)
|
|
EN ISO 20471 Class 3 Birleşenleri Myform’da EN ISO 20471 Sınıf 3’ü elde etmenin iki yolu vardır. Ya bir EN ISO 20471 Class 3 ürününü tek başına seçebilir ya da bir Class 2 ürüne ek bir ürünle bu birleşimi elde edebilirsiniz. |
|
"EN 343:2003+A1:2007"
Yağmura karşı koruyucu giysi
Bu standart yağmur, kar, sis ve nemli ortamlarda çalışmak için kullanılan KKD giysilerini belirtir.
Standardın en son versiyonu olan EN 343:2019’a göre, giysi ve dikiş yerleri su geçirgenliği (su geçirmezlik) sınıf 1 - 4 (x) ve su buharı direnci (nefes alabilirlik) sınıf 1 - 4 (y) için test edilir. Burada sınıf 4 en yüksek seviyedir. Giysinin EN 343 sembolü ile CE işaretli olması için her iki testte de sonuç alması gerekir.
Giysilerin nefes alabilirliği yapısından etkilenir ve astarsız bir giysinin EN 343 sınıf 4:4’e (dış kumaşla aynı) ulaşması yaygındır, aynı dış kumaşa sahip astarlı giysiler ise yalnızca EN 343 sınıf 4:2’ye ulaşabilir. Örneğin; bu durumlarda, su buharı direncinin geçirgenliğini (nefes alabilirlik) etkileyen giysideki astardır. Bir hazır giysinin yağmur kulesindeki su geçirmezlik test yöntemi de standarda eklenmiştir. Bu test isteğe bağlıdır.
Standardın önceki versiyonu (EN 343:2003+A1:2007) 3 sınıfa sahiptir. Su penetrasyonuna karşı direnç için sınıf 1 - 3 gereksinimleri, EN 343’ün her iki versiyonunda da aynıdır, ancak sınıf 4 daha yüksek gereksinimlere sahiptir. Su buharı direncinin (nefes alabilirlik) sonucu 4. sınıfla genişletilmiş ve her sınıfın seviyeleri değiştirilmiştir. Her iki versiyonda da sadece sınıf 1 aynıdır. EN 343:2003+A1:2007 eski versiyonuna göre sertifikalar halen geçerlidir. Myform, ürünleri güncel EN 343:2019 sertifikalıdır.
ⓧ Resistance to water penetration
ⓨ Resistance to water vapour
"EN 17353:2020"
EN 1150:1999 – Koruyucu giysiler – Profesyonel olmayan kullanım için görünür giyim – Test yöntemleri ve gereksinimleri
EN 13356:2001 – Profesyonel olmayan kullanım için görünürlük aksesuarları – Test yöntemleri ve gereksinimleri.
Standardın gerekliliklerini karşılayan tüm ürünler artık kullanımları açısından değil, gelişmiş görünürlük özellikleriyle tanımlanan orta riskli durumlarda koruma sağlamadaki uygunlukları açısından dikkate alınmaktadır.
EN 17353 standardı, yavaş hareket eden araçlarla çalışma, daha düşük trafik hızlarına sahip yollarda koşu veya bisiklete binme gibi orta riskli durumlarda giyilen giyim ve cihazlar için geçerlidir. Son kullanıcı üzerinde daha fazla görünürlük sağlamak için ürünlere dahil edilmesi gereken minimum miktarda malzemeyi ortaya koymaktadır. Standart ayrıca “A”, “B” ve “AB” tipinde öngörülebilir kullanım koşullarına göre çeşitli ürün türleri için tasarım gereksinimlerini açıklamaktadır.
Tip A
Görülmeme riskinin gün ışığı koşulları ve mevcut olduğu durumlarda kullanıcılar tarafından giyilen ekipmanlardır. Bu ekipman gelişmiş bir görünürlük bileşeni olarak sadece floresan malzemeyi kullanmaktadır.
Tip B
Görülmeme riskinin karanlık koşullar ve mevcut olduğu durumlarda kullanıcılar tarafından giyilen ekipmanlardır. Bu ekipman gelişmiş bir görünürlük bileşeni olarak sadece retroreflektif malzemeyi kullanmaktadır.
Tip B1
Serbest asılı retroreflektif malzemeler.
Tip B2
Retroreflektif cihazlar geçici veya kalıcı olarak sadece uzuvlara yerleştirilir.
Tip B3
Gövde ve uzuvlara yerleştirilen retroreflektif malzemelerdir.
Tip AB
Gün ışığı, alacakaranlık ve karanlık koşullarda görülmeme riskinin mevcut olduğu durumlarda kullanıcılar tarafından giyilen ekipmanlardır. Bu ekipman, floresan ve retroreflektif kombine performans malzemelerini gelişmiş görünürlük bileşenleri olarak kullanmaktadır.
Ancak, EN 17353 standardı aşağıdakiler için geçerli değildir:
EN ISO 20471 kapsamındaki yüksek riskli durumlarda yüksek görünürlük ekipmanı; Kasklar, eldivenler ve ayakkabılar gibi baş, el ve ayaklar için özel olarak tasarlanmış görünürlük ekipmanı; Led’ler gibi aktif aydınlatmayı entegre eden ekipman; Düşük riskli durumlar için görünürlük.
EN 17353:2020’ye tabi tüm ürünler (AB) 2016/425’e göre Kategori II Kişisel Koruyucu Ekipman olarak kabul edilir ve CE işaretiyle pazarlanabilmesi için bir AB onaylanmış kuruluşunun CE uygunluk değerlendirme prosedüründen geçmesini gerektirir.
"EN 11612"
Koruyucu Giysiler – Isı ve Aleve Karşı Koruyucu Giyecek
Bu standart, kullanıcıyı ısıdan ve/veya alevden (eller hariç) koruma amaçlı giysiler için performans gereklerini belirtir. Bu uluslararası standartta özetlenen performans gereklilikleri, sınırlı alev yayma özelliklerine sahip giysiler için geçerlidir ve kullanıcının radyant, konvektif veya temas ısısına ve ayrıca erimiş metal sıçramalarına maruz kalabileceği durumlarda kullanılmak üzere tasarlanmıştır. Isı veya alevle temas eden kumaşların/giysilerin performansı, geleneksel prosedürler ve ayarlar kullanılarak tahmin edilir. Kumaşın yanı sıra elbisenin dikimi, logosu ve kapama mekanizmaları da kontrol edilmelidir. Önceden işlenmiş bileşenler, üreticinin talimatlarına göre test edilmelidir.
- Kod A: [ISO 15025] Sınırlı Alev Yayılımı (A1 / A2)
- (Zorunlu) Prosedür A: (Kod A1) Kumaş yüzeyinden alev yayılması testi
- (Opsiyonel) Prosedür B: (Kod A2) Kumaş kenarından alev yayılması testi
- Kod B: [ISO 9151] Konvektif Isıya Karşı Koruma (B1 / B2 / B3)
- Kod C: [ISO 6942] Radyan Isıya Karşı Koruma (C1 / C2 / C3 / C4)
- Kod D: [ISO 9185] Erimiş Alüminyum Sıçramasına Karşı Koruma (D1 / D2 / D3)
- Kod E: [ISO 9185] Erimiş Metal (Demir) Sıçramasına Karşı Koruma (E1/E2 / E3)
- Kod F: [ISO 12127] Kontakt Isıya Karşı Koruma (F1 / F2 / F3)
The data in the table below is taken into account for the classification of protective clothing according to the EN 11612 standard.Koruyucu elbiselerin EN 11612 standardına göre sınıflandırılması için aşağıdaki tablodaki veriler dikkate alınır.
"EN 11612 A: ISO 15025 "
Sınırlı Alev Yayılımı
Prosedür A (A1) sınırlı alev yayılımı testi zorunlu yapılmaktadır. Kumaş yüzeyinden alevin yayılması testidir. Aşağıda gösterilen düzenek ile test edilmektedir. Prosedür A’ya göre yapılan test neticesinde; hiçbir numunede delik olmayacak, hiçbir numunede üste veya kenarlara alev atlaması olmayacak, hiçbir numune erimeyecek ve eriyerek damlamayacak, alev sönme süresi ortalama ≤2 sn., kor sönme süresi ortalama ≤2 sn. ve dikişler kumaş panellerini bir arada tutmaya devam edecek şartları bulunmaktadır. Test edilen kumaşta alev, delik ve alevlenebilir kalıntı olmadığı halde geçerlidir. Prosedür B (A2) testi ise opsiyoneldir. Kumaş kenarından alevin yayılması testidir. Prosedür B’ye göre yapılan test neticesinde; delik oluşumu ve dikiş dışındaki tüm hususlar geçerlidir.
EN 11612 B: ISO 9151 Konvektif Isı Transferi
Prosedür B – Opsiyonel konvektif ısı transferi testinde 80 kW/m2 ısı akış yoğunluğundaki alevin elbise veya elbisenin kumaşı, aksesuarları gibi parçalarının üzerine tutulması yöntemiyle test edilir. Test numunesinin arka yüzeyindeki 24 °C (santigrat) derecelik ısı artışı için geçen süre ölçülür. En az B1 seviyesine ulaşılmalıdır.
B1: 4 < 10 saniye
B2: 10 < 20 saniye
B3: 21 saniye ve fazlası
EN 11612 C: ISO 6942 Radyan Isı Transferi
Prosedür C – Radyan ısı transferi testi EN 11612:2015 standardı için zorunlu, EN ISO 11611:2015 standardı için opsiyoneldir. Her iki standart için de test aynı fakat sınıflandırması farklıdır. 20 kW/m2 ısı akış yoğunluğundaki alevin elbise veya elbisenin kumaşı, aksesuarı gibi parçalarının üzerine tutulması yöntemiyle test edilir. Test numunesinin arka yüzeyindeki 24 °C (santigrat) derecelik ısı artışı için geçen süre ölçülür. En az C1 seviyesine ulaşılmalıdır.
C1: 7 < 20 saniye
C2: 20 < 50 saniye
C3: 50 < 95 saniye
C4: 95 saniye ve fazlası
EN 11612 D ve E: ISO 9185 Erimiş Metal Sıçraması
Prosedür D ve E – Erimiş Metal Sıçraması. Erimiş metal sıçramaları (D ve E seviyeleri belirleme) testinde, D alüminyum eriyiğini, E ise demir eriyiğini temsil eder. Numune kumaş test düzeneğindeki bir çerçevede PVC film üzerine gerilir. Buradaki PVC film insan derisini temsil etmektedir ve PVC film üzerinde oluşacak bir hasar, insan derisinin zarar göreceği anlamına gelir. Test, PVC filmine zarar vermek için gereken erimiş metal miktarını ölçer.
Erimiş alüminyum için sınıflandırma:
D1: 100 < 200 gram
D2: 200 < 350 gram
D3: 350 gram ve fazlası
Erimiş demir için sınıflandırma:
E1: 60 < 120 gram
E2: 120 < 200 gram
E3: 200 gram ve fazlası
EN 11612 F: ISO 12127 Kontakt Isı
Prosedür F – Kontakt Isı. Opsiyonel kontak ısısı testinde 250 santigrat derecelik sıcaklıktaki metal plakaya temas ettirilen kumaşın arka yüzeyindeki 10 santigrat derecelik ısı artışı için geçen sürenin ölçülmesi testidir. En az F1 seviyesine ulaşılmalıdır. Test sonucu, kumaş ağırlığı ve elyaf karışımına göre değişebilir.
Kontakt ısı için sınıflandırılma:
F1: 5 < 10 saniye
F2: 10 < 15 saniye s
F3: 15 saniye ve fazlası
Diğer test standartları:
EN 14116: Koruyucu giysilerde kullanılan malzemelerin sınırlı alev yayma ile ilgili performans özelliklerini kapsar.
EN 469: İtfaiyeciler için koruyucu giyecekler
ISO 13934-1: Çekme mukavemeti
ISO 13937-2: Yırtılma mukavemeti
ISO 5077: Boyut dengeliliği
ISO 17493: Isı direnci
"EN 11611"
Koruyucu Giysiler - Kaynak ve ilgili İşlemlerde Kullanılan Koruyucu Giyecek
Bu tip koruyucu giysiler kullanıcıyı küçük erimiş metal sıçramalarına, alevle kısa süre temasa, radyan ısılara karşı korumak amaçlıdır. Bu uluslararası standart kaynak ve benzeri işlerde kullanılan (el koruması hariç) koruyucu giysilerin minimum temel gerekliliklerini ve test metotlarını tanımlar. Bu standart spesifik performans gereksinimli iki sınıf tanımlamaktadır.
- Class 1, düşük seviyeli sıçrama ve radyan ısıya neden olan daha az tehlikeli kaynak ve benzeri işlemlere karşı koruma.
- Class 2, yüksek seviyeli sıçrama ve radyan ısıya neden olan daha tehlikeli kaynak ve benzeri işlemlere karşı koruma.
EN ISO 11611 koruyucu giysinin vücudun üst ve alt kısmını, enseyi, kolları ve bacakları tamamen kapatmasını gerektirmektedir. Giysi üzerinde herhangi bir yerde erimiş damlacıkların bulunmasını önlemek için takip edilmesi gereken bir takım başka tasarım gereksinimleri vardır. Test, imalatçının bakım etiketine göre önceden işlenmiş bileşenler üzerinde yapılmalıdır.
Yapılması gereken testler aşağıdaki gibidir:
- Çekme Mukavemeti (en az 400 N olmalıdır)
- Yırtılma Mukavemeti (en az 20 N olmalıdır)
- Patlama Mukavemeti
- Dikiş Mukavemeti
- Boyutsal Değişim
- Deri Gereksinimleri
- Sınırlı Alev Yayılımı (A1 + A2)
- Erimiş Damlacıklar
- Isı Transferi (Radyasyon)
- Elektrik Direnci
- Bu testler kumaş ve dikişler üzerinde yapılmalıdır.
"EN 1149"
Koruyucu Giysiler Elektrostatik Özellikler
Bu standart deşarj tehlikesinden korunmayı sağlayan kıyafetlerde, elektrostatik gereklilikleri tanımlar, ana voltajdan korunmak için kullanılmaz. Bu Avrupa Standardı, koruyucu giysilerdeki elektrostatik özellikler için test yöntemleri ve gereksinimleri tanımlayan standartların bir parçasıdır. Bu standart yangın çıkarabilecek boşalmalara karşı kullanılan giysilerin malzeme ve tasarım gerekliliklerini tanımlar. Bu gereklilikler oksijen zengin alevlenebilirliği yüksek atmosferik koşullarda yeterli olmayabilir. Bu standart şebeke voltajına karşı kullanılan malzemelere uygulanamaz.
EN 1149 aşağıdaki bölümlerden oluşmaktadır:
EN 1149-1: Yüzey direnci ölçümü test metodu
EN 1149-2: Materyalin elektrik direnci ölçümünün test metodu (düşey direnç)
EN 1149-3: Yük (şarj) zayıflaması ölçümünün test metodu
EN 1149-4: Giysi testi (geliştirme aşamasında)
EN 1149-5: Materyal performansı ve tasarım gereklilikleri.
Elektrostatik yayıcı koruyucu giysi, normal kullanım sırasında tüm uygun olmayan malzemeleri kalıcı olarak kapsayabilecektir. İletken parçalar (fermuarlar, düğmeler vb.) kullanım esnasında dış malzeme tarafından kaplanması şartıyla izin verilir.
"IEC 61482"
Koruyucu Giysiler – Elektrik Arkının Termal Etkisine Karşı Koruyucu Giyecek
Bu standart, bir elektrik arkının termal etkilerine karşı koruyucu giysilerin ve kullanılan malzemelerin gereksinimleri ve test yöntemlerini belirtir. Elektrik arkı, çok parlak ışık ve yoğun ısı üreten iletkenler arasında yüksek akımın sürekli bir elektrik deşarjıdır. Elektrik arkı koruyucu giysinin yüzeyinde açık aleve oranla kısa bir süre için çok daha fazla enerji açığa çıkartır. Giysilerin elektrik arklarının termal etkilerine karşı direnci hakkında bilgi vermek için iki uluslararası test yöntemi geliştirilmiştir. Her metot farklı bilgi verir. Standartlara uymak için biri veya ikisi de yapılmalıdır.
Açık Ark Metodu EN 61482-1-1
Bu test yöntemi, kumaşın ATPV’ sini (Ark Termal Performans Değeri) veya EBT’sini (Enerji Breakopen Eşiği) tespit etmeyi amaçlamaktadır. ATPV, kırılma öncesi malzemeden geçerek 2. derece yanmaya neden olmak için gerekli olan enerji miktarıdır (% 50 olasılık). Diğer bir deyişle ATPV kullanıcıyı 2. derecede yanık olmaktan koruyabilecek bir kumaşın her santimetre karesindeki maksimum termal enerji yükünü temsil eder. EBT, malzemenin kırıldığı (%50 olasılık) enerjinin miktarıdır. Bu normalde materyalin mekanik direncini kaybettiği ve liflerin de hasar gördüğü kumaşın en üst limitidir. Hem ATPV hem de EBT cm² başına kalori olarak ifade edilir (cal/cm²).
Kutu Test Yöntemi EN 61482-1-2
Kumaş/elbise özel elektrot düzeneği ile “sınırlanmış bir kutu içerisinde 0,5 saniye elektrik arkına maruz bırakılır. Sınıf 1 - 4 kA arkın bir akımıdır; Sınıf 2 - 7 kA arkın bir akımıdır.
- Class 1 – 4kA
- Class 2 – 7kA
"EN 13034"
Sıvı Kimyasal Maddelere Karşı Koruyucu Giyecekler
Sıvı kimyasal maddelere karşı sınırlı koruma sağlayan koruyucu giyecekler için performans kuralları (tip 6 ve tip PB [6] donanımı) Bu standart, kimyasal maddelere karşı koruyucu giyeceklerin sınırlı kullanma ve sınırlı tekrar kullanılabilme performansları için asgari kuralları kapsar. Sınırlı performansa sahip, kimyasal maddelere karşı koruyucu giyecekler, tam bir sıvı geçirgenlik bariyerinin (moleküler seviyede) gerekmediği hafif püskürmelere, sıvı aerosollere veya düşük basınçlı, düşük hacimli sıçramalara maruz kalmanın muhtemel olduğu
durumlarda kullanım için amaçlanmıştır. Bu standart, kimyasal maddelere karşı koruyucu giyecek takımı (Tip 6) ve kısmi vücut koruyucularının (Tip PB 6) her ikisini de kapsar.
"EN 469"
İtfaiyeciler İçin Koruyucu Giyecekler
Yangınla mücadelede kullanılan koruyucu giyecekler için performans kuralları. Bu standart, yangınla mücadele işlemleri ve kurtarma çalışması, felaketler sırasındaki yardımlar gibi ilgili diğer faaliyetler sırasında giyilen koruyucu giyecekler için asgari performans kurallarının seviyelerini kapsar. Bu Avrupa Standardı yangın söndürme ve ilgili operasyonlar sırasında giyilen koruyucu giysilerin minimum performans gerekliliklerini tanımlar. Giysiler itfaiyecilere, gövde, boyun, bilekler dahil kollar ve bilekler dahil bacaklar olarak bütünlüklü bir koruma sağlamalıdır. Hareket halindeyken bile ceket ve pantolon arasındaki mesafe güvenliği tehlikeye atmamalıdır.
EN 469 standardına göre itfaiyeci elbiseleri koruma seviyelerine bağlı olarak iki seviye ile tanımlanmıştır:
Seviye 1 , Seviye 2
Seviye 2 Giysiler su geçirmez nem bariyerine sahip olmalıdır.
Seviye 2 elbiseler, Seviye 1 elbiselere göre daha yüksek performans sağlarlar ve performans seviyelerine göre işaretlenirler.
Elbise testlerin herhangi birinden seviye 1 almışsa diğerleri seviye 2 olsa bile, elbisenin seviyesinin “1” olduğu anlaşılır.
EN 469 standardı bu ayrımı temel olarak 4 farklı deney üzerinde gerçekleştirir ve bu testlere bağlı olarak elbiseler seviye 1 ve seviye 2 olarak adlandırılır. Ayrıca elbise üzerine yapılacak işaretleme bu testlere göre belirlenir.
- Xf – Isı Test Performansı: Alev
- Xr – Isı Testi Performansı: Işıma
- Y – Su geçirim direnci
- Z – Su Buharına Karşı Direnci